Hasznos tanácsok a házipor allergia kezeléséhez



A hasznos tanácsok a szénanátha kezeléséhez című részből megtudtuk, hogy pollen allergia esetén mi a teendő a tünetek enyhítése érdekében. De mi a teendő a házipor allergia esetében? A házipor atka nagyon szereti a meleg, nedves környezetet. Ezen kívül táplálékra is szüksége van. Táplálékát az emberről lehulló elhalt hámsejtek teszik ki.

Hasznos tanácsok a házipor allergia kezeléséhez
Hasznos tanácsok a házipor allergia kezeléséhez

A házipor allergiát okozó atka ott szaporodik el leginkább, ahol a fent említett három tényező (meleg, nedvesség, emberek) egyszerre van jelen. A házipor allergia kezelése, tüneteinek enyhítése során ebből kell kiindulni. És akkor a hasznos tanácsok.

Hasznos tanácsok a házipor allergia kezeléséhez:
  1. Tartsa tisztán környezetét, portalanítson
Ez nem elégséges. Sajnos bármennyire is végezzük alaposan a takarítást, a szénanáthát okozó allergének háromnegyede a lakásban marad. Kerülje el, hogy a takarítás során a házipor a levegőbe kerüljön. Belélegezve ezeket megjelenhetnek a szénanátha tünetei. Ne használjon műszakilag hibás porszívót, a bútorokról nedves ruhával törölje le a port.
  1.  A portalanítást lehetőleg ne a szénanáthás személy végezze
Lehetetlen vigyázni arra, hogy ne kerüljön egyetlen allergén anyag sem a levegőbe. Hogy elkerüljük a kellemetlen helyzeteket (megjelennek a tünetek), próbáljuk felmenteni a beteget a takarítás kényszere alól.
  1. Csökkentse minimálisra az otthonában található „porfogók” számát
A szénanátha megelőzése és tüneteinek enyhítése érdekében hoznia kell egy pár áldozatot. A sok szőnyeg, díszpárna, a felhalmozott dísztárgyak növelik a poros felületek nagyságát, és így a por, valamint a porban szaporodó atkák számát. Ha kevesebbet tart otthonában ezekből  a tárgyakból, akkor a kötelezővé vált takarítás is könnyebben fog menni.
  1. Szellőztessen sokat
Hasznos tanács a háziporallergia kezeléséhez, hogy szellőztessünk sokat. A poratka nem szereti a hűvös száraz levegőt. Ennek az élőlénynek az ürüléke okozza a szénanáthát, így ha sikerül a hőmérsékletet, valamint a levegő nedvességtartalmát alacsonyabb szinten tartani, akkor kevesebb lesz belőlük.
  1. Hetente cserélje ki az ágyneműt
Az ágynemű mosásakor használjon atkaölő mosószeradalékot (beszerezhető a gyógyszertárakban). Az adalékkal eltávolíthatók az atkák és az általuk terjesztett allergének is.
  1.  Használjon atkaölő készítményeket
A tápláléknak álcázott benzil-benzoát hamar móresre tanítja az atkákat. A szer rendkívül hasznos lehet a probléma kezeléséhez. Kapható a gyógyszertárakba spré vagy folyékony formában.
  1. Használjon atkamentes matracot
Minél többet tartózkodunk a hálószobába, annál több élelmet biztosítunk barátainknak , az atkáknak. Ők ezt jó néven veszik és szaporodni kezdnek. Ha lehet ne töltse az egész napot a hálószobába! Használjon olyan matracot, amelyre nem tudnak rátelepedni, rákapaszkodni a házipor atkák. Ilyen például a latex matrac. Kerülje a tollpárnákat!
Ha az allergiateszt során megbizonyosodott, hogy allergiás reakcióinkat a házipor atka váltja ki, akkor fontosak a fenti hasznos tanácsok. A házipor allergia kezeléséhez meg kell fogadnia ezeket a tanácsokat. A házipor allergia kezeléséhez családi összefogásra van szükség. A harcban minden családtagnak részt kell vennie a szénanátha tüneteinek enyhítése érdekében. Olvassa el a következő részt: A szénanátha kezelése

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése