Allergiateszt



Az allergiateszt segítségével megállapítható, hogy a szervezet milyen allergén anyagokra reagál. A betegség sajnos nem gyógyítható, de ha pontosan ismerjük az „ellenséget”, akkor eredményesebben tudunk küzdeni ellene, lehetővé téve a szénanátha tüneteinek enyhítését. Az allergiateszt eredményeinek ismeretében a szénanátha kezelése egyszerűbb és hatékonyabb lesz.
Az allergiatesztet szakrendelőben, allergológus végzi. Több típusú teszt is létezik. Ha valaki a szénanátha tüneteivel  jelentkezik az allergiatesztre, akkor leggyakrabban a bőrteszt, vagy prick teszt segítségével végzik el a vizsgálatot. Ha a bőrteszt eredményei nem egyértelműek akkor a szakorvos vérvizsgálatot is elrendelhet.

Bőrteszt

A bőrteszt elvégzésével azonnal kimutatható az allergiás reakció. Fontos dolog, hogy az allergiatesztet megelőző öt napban ne szedjünk gyógyszert, hiszen az torzíthatja a teszt eredményeit.
A bőrteszt keretében több, allergén anyagból álló cseppet juttatnak az alkar bőrére. Ezeket az anyagokat finom karcolások segítségével bejuttatják a bőr mélyebb rétegeibe. 

Allergiateszt: Bőrteszt
Allergiateszt: Bőrteszt

Ha a vizsgált személy allergiás a tesztelt anyagok valamelyikére, akkor a beszúrás helyén megjelenik egy kis duzzanat, a bőr felülete megpirosodik és viszketni kezd. A reakció a beszúrást követő 15-20 perc után jelentkezik. Az allergiateszt eredménye akkor tekinthető pozitívnak, ha az elválotozás átmérője meghaladja a 3 milimétert. 

Allergiateszt: Reakció a bőrtesztre
Allergiateszt: Reakció a bőrtesztre

A vizsgálat egyáltalán nem fájdalmas, az allergiás reakció következményeként kialakuló duzzanat, viszketés pár órán belül elmúlik. A vizsgálat teljes időtartama nem haladja meg a 30 percet. A bőrteszt 3 éves kor felett alkalmazható. Nem végezhető el súlyosan fertőzött, akcémás bőrű betegeken. Szintén nem végezhető el a bőrteszt terheseken, valamint súlyos asztmában szenvedő személyeken. A vizsgálatot végző orvost tájékoztatni kell a vizsgálat előtt beszedett gyógyszerekről és a tünetekről.

Vérteszt

Az ellenséges, allergén anyagokkal szembeni védekezés során a szervezet specifikus ellenanyagokat termel. A vérteszt ezeket az ellenanyagokat mutatja ki. Az ellenanyag típusának meghatározásával megállapítható, hogy a beteg melyik anyagra allergiás.  

Allergiateszt: Vérteszt
Allergiateszt: Vérteszt
 

Az allergiateszt keretében akkor van szükség a vérteszt elvégzésére, ha a betegen a fent említett okok miatt nem végezhető el a vérteszt, vagy ha a bőrteszt eredményei nem egyértelműek.

A szénanátha tüneteinek enyhítése érdekében fontos tudnunk azt, hogy pontosan mely anyagokra vagyunk allergiásak. Ezt segíti elő az allergiateszt. Vannak kezelési módszerek, mint például az immunoterápia, vagy a homeopátia, amelyek hatékonyan lépnek fel a szénanátha tüneteivel szemben. A következő részben arról olvashatnak, hogy mit tehetünk a szénanátha megelőzése érdekében.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése