Mi okozza a szénanáthát?



Mi okozza a szénanáthát? Mitől alakul ki a szénanátha az egyik emberben, a másikban meg nem? A szénanátha az esetek  többségében még fiatal korban alakul ki. A tünetek általában 30 éves kor előtt, leggyakrabban 5-15 éves kor között jelentkeznek. 

Mi okozza a szénanáthát ?
Mi okozza a szénanáthát?

Nincsen teljes egyetértés azzal kapcsolatban, hogy mi okozza a szénanáthát. A szakemberek fő okként a genetikailag örökölt hajlamot nevezik meg a szénanátha okozójaként. Ha az egyik szülő rendelkezik a betegséggel, akkor 25-30 %-os  eséllyel gyermekei is megkapják a szénanáthát. Ha mindkét szülő érintett, akkor az allergia kialakulásának az esélye meghaladja az 50-60 %-ot is. A szénanátha elterjedését más tényezők is elősegítik. Életmódunk, táplálkozási szokásaink megváltozása szintén hozzájárult a pollen allergia terjedéséhez. A környezetszennyezés következtében megnövekedett a levegőben szálló káros porok koncentrátuma, a magas szén-dioxid szint miatt a növények több pollent bocsátanak ki a levegőbe. Különböző kutatások kimutatták, hogy nem feltétlenül maga a pollen felelős a tünetek kialakulásáért, hanem a virágpor felületén létrejött elváltozások, amelyeket a rájuk rakódó szennyező anyagok idéztek elő. Ne feledkezzünk meg a globális felmelegedésről sem! A melegebb időjárás következtében a növények korábban virágoznak és tovább tart a virágzásuk. Így képesek nagyobb mennyiségű pollent a levegőbe juttatni. Ezen kívül az allergiát okozó növények több olyan helyen is elterjedtek, ahol korábban nem voltak honosak. Egyes elemzők szerint a sok szinezéket, adalékanyagot tartalmazó élelmiszerek túlzott fogyasztása is hozzájárul a szénanátha kialakulásához. Ugyanakkor egyre több szakértő állítja, hogy a túlzott higiénia nem csak a káros anyagoktól, hanem a szervezet védelmét biztosító baktériumoktól is “megvéd”. A korokozóktól való teljes elzárkozás sem feltétlenül hasznos. Az immunrendszernek edződnie kell, meg kell erősödnie. Hagyni kell, hogy dolgozzon.

A pollenek mellett más allergén anyagok is kiválthatják a szénanáthát. A pollen allergia a szezonális szénanáthák csoportjába tartozik, tehát az évnek egy meghatározott időszakában jelentkezik (az allergiát okozó növények virágzásakor). A szénanátha okozhat azonban egész éves tüneteket is. Ebben az esetben az allergiát a házipor (házi por allergia), háziállatok (szőr), vagy különböző penész-gombák okozhatják. A kutatók továbbra is vizsgálják, hogy mi az a szénanátha, pontosan mitől alakul ki, és miként lehet küzdeni ellene. Az orvostudomány fejlődése választ adhat ezekre a kérdésekre is.

Kiknél alakul ki a szénanátha?

Nagyon nehéz előre megmondani, hogy kinél fog kialakulni a betegség. Még nehezebb előrejelezni, hogy az allergia mely típusa fog megjelenni. Azt már említettük, hogy a hajlam öröklődik. Tehát ha a szülők, nagyszülők között van olyan, akinél gyakran jelentkeznek az orrnyálkahártya-gyulladás tünetei (orrviszketés, orrfolyás, tüsszentési inger), akkor könnyen előfordulhat, hogy ezek öröklődnek a gyerekekre is.  Az életmód is szerepet játszik. Gyakran  alakul ki a betegség az egészségtelenül táplálkozó, szennyezet levegőt szívó városi lakosságban. Az otthon ülős, közösséget kerülő egyedüli gyerekek körében szintén gyakrabban fordul elő. Az erős immunrendszer hiányával küzdő emberek is a veszélyeztetett személyek közé tartoznak.

Könnyebb a szénanátha megelőzése, ha tudjuk mivel állunk szemben, mik a veszélyek. Fontos, hogy a gyerekeket ne zárjuk el a külvilágtól, engedjük ki a természetbe, hiszen így erősödhet a szervezetük és az immunrendszerük. Tegyünk meg mindent saját és gyerekeink egészsége érdekében, éljünk egészségesen! A betegség tünetei attól függenek, hogy mi okozza a szénanáthát, mekkora mennyiségben van jelen az adott allergén a környezetben, és hogy mennyire reagál hevesen a szervezet.
Melyek a szénanátha tünetei ? A kérdésre a következő részben kaphat választ.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése